Sterke Yerke is een avontuur van jonge mensen op een simpel zeilvlot, die willen laten zien dat je met weinig veel kunt bereiken. Om een lange reis te maken op een zeewaardig vlot heb je inzet en doorzettingsvermogen nodig. Ook moet je een beetje avontuurlijk ingesteld zijn.

Een nieuwe generatie

Wij zijn ervan overtuigd dat geloofwaardige en succesvolle initiatieven klein en thuis beginnen. Door bewustwording te creëren en mensen zo in beweging te krijgen. Stapje voor stapje. Waar onze vriendengroep in 1974 mee begon, willen we overdragen aan een nieuwe generatie, over de hele wereld.

Aandacht voor plastic soep

Deden we in 1979 nog onderzoek naar de olieverontreiniging van de oceaan, vandaag de dag willen we aandacht vragen voor het gebruik en de gevolgen van plastic. Wij wensen een wereld zonder plastic in de natuur en willen dat de fabrikanten, overheden en consumenten bewust worden van hun aandeel in de plastic vervuiling.

Daar gaan we voor!

We kunnen de plastic soep zelf niet opruimen, maar gaan aandacht genereren voor:

  • een wereld met gezonde oceanen en dieren (inclusief onszelf)
  • de rol van consumenten, bedrijven en (inter)nationale overheden.

 

Sterke Yerke IV

We bouwen een nieuw vlot, de Sterke Yerke IV. Met een nieuwe, jonge generatie Yerkes gaan we aandacht vragen voor de strijd tegen de plastic soep.

Het onderzoeks- en aandachtsvlot Sterke Yerke IV gaan we inzetten voor het internationale plastic soup probleem. We beginnen met de Waddenzee en Noordzee en gaan vervolgens de Europese wateren en oceanen bevaren. Naast metingen van plastic in zee, willen we met name de bewustwording vergroten van het probleem en zoveel mogelijk mensen zelf aanzetten tot actie. Omdat plastic in het milieu in piepkleine deeltjes uiteenvalt, eten en drinken we constant plastic deeltjes en ademen deze zelfs in; het is dus een probleem dat iedereen raakt.

Meer informatie over het project en de bouw van de Sterke Yerke IV kun je lezen op: www.sterkeyerke.nl