Strijd tegen de plastic soep

Sterke Yerke is een avontuur van jonge mensen op een simpel zeilvlot, die willen laten zien dat je met weinig veel kunt bereiken. Om een lange reis te maken op een zeewaardig vlot heb je inzet en doorzettingsvermogen nodig. Ook moet je een beetje avontuurlijk ingesteld zijn.

Een nieuwe generatie

Wij zijn ervan overtuigd dat geloofwaardige en succesvolle initiatieven klein en thuis beginnen. Door bewustwording te creëren en mensen zo in beweging te krijgen. Stapje voor stapje. Waar de vriendengroep in 1974 mee begon, willen we overdragen aan een nieuwe generatie, over de hele wereld.

Aandacht voor plastic soep

In 1979 deed Sterke Yerke nog onderzoek naar de olieverontreiniging in de oceaan, vandaag de dag willen ze aandacht vragen voor het gebruik en de gevolgen van plastic. Wij wensen een wereld zonder plastic in de natuur en willen dat de fabrikanten, overheden en consumenten bewust worden van hun aandeel in de plastic vervuiling.

Daar gaan we voor!

We kunnen de plastic soep zelf niet opruimen, maar vragen aandacht voor:

  • een wereld met gezonde oceanen en dieren
  • de rol van consumenten, bedrijven en (inter)nationale overheden.

Sterke Yerke IV

Sterke Yerke bouwt een nieuw vlot, de Sterke Yerke IV. Met een nieuwe, jonge generatie Yerkes wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen de plastic soep.

Het onderzoeks- en aandachtsvlot Sterke Yerke IV wordt ingezet voor het internationale plastic soup probleem. Het begint met de Waddenzee en Noordzee en vervolgens de Europese wateren en oceanen . Naast metingen van plastic in zee, wil Sterke Yerke met name de bewustwording vergroten van het probleem en zoveel mogelijk mensen zelf aanzetten tot actie. Omdat plastic in het milieu in piepkleine deeltjes uiteenvalt, eten en drinken we constant plastic deeltjes en ademen deze zelfs in; het is dus een probleem dat iedereen raakt.

Meer informatie over het project en de bouw van de Sterke Yerke IV lees je op: www.sterkeyerke.nl