Samen tegen plastic soep

 

Yerke Junior is een gezamenlijk project van de Maritieme Academie Harlingen en Stichting Sterke Yerke. Het doel van dit project is om kinderen en leerlingen in de leeftijd van 10 t/m 14 jaar kennis te laten maken met de begrippen varen, techniek, duurzaam bouwen en oceaanleven. Samenwerkende partner Lions Wolvega organiseert de vlottenbouwwedstrijd op de Spokeplas en het Fries Scheepvaart Museum schenkt extra aandacht aan zeereizen. In de loop van 2022 volgt er een expositie over Sterke Yerke.

De plastic soep, wat is dat precies?

De plastic soep is kortgezegd al het plastic afval dat in de zee is beland. Maar plastic is overal: het heeft de bodem, rivieren en oceanen vervuild en het zit tegenwoordig zelfs in ons eten en drinken. Niet alleen het grote plastic afval, zoals flessen en tasjes, is een probleem; microplastics zijn misschien nog wel een groter probleem. Microplastics zijn hele kleine stukjes plastic, die ontstaan uit grotere stukken plastic die uiteenvallen tot dus die microplastics.

Elk jaar sterven dieren door de plastic soep. Ze raken dan verstrikt in stukken plastic of zien het aan voor voedsel, waarna ze het opeten en het plastic in hun maag terecht komt. Hierdoor kunnen ze overlijden.

Wil je meer weten over de bestrijding van plastic soep? Kijk eens op wwf.nl, plasticsoupfoundation.org of ga naar de site van The Ocean Cleanup.